Ik zoek werk

Het vinden van een passend beroep kan een uitdagend proces zijn. Het vereist een grondige zelfevaluatie en een goed begrip van de arbeidsmarkt. In dit artikel leiden we je door de stappen heen om het beroep te vinden dat bij jou past.

Inleiding

Veel mensen worstelen met de vraag: “Welk beroep past bij mij?” Dit is een complexe vraag die veel factoren omvat, zoals je persoonlijkheid, competenties, waarden en de vraag of er voldoende werkgelegenheid is in het beroep van je keuze.

Stap 1: Zelfevaluatie

Het begint allemaal met zelfkennis. Het is belangrijk om te weten wat je sterke en zwakke punten zijn, wat je interesses zijn, en wat je waarden en doelen zijn in het leven.

Persoonlijkheid en competenties

Je persoonlijkheid en competenties spelen een cruciale rol bij het kiezen van een beroep. Er zijn diverse online tests beschikbaar die kunnen helpen bij het inzicht krijgen in je kwaliteiten en vaardigheden.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Beroepenvinder: Deze test helpt je te ontdekken welke beroepen aansluiten bij je competenties en opleidingsniveau.
  • Competentietest: Deze test geeft een overzicht van je vaardigheden en kwaliteiten.
  • Jung persoonlijkheidstest: Deze test geeft meer inzicht in wie je bent.

Wat vind ik belangrijk in mijn werkomgeving?

Het is ook belangrijk om te weten wat je belangrijk vindt in je werkomgeving. Wil je in een groot of klein bedrijf werken? Heb je behoefte aan veel vrijheid of heb je liever een meer gestructureerde omgeving?

Enkele voorbeelden van tests die hierbij kunnen helpen zijn:

  • Bedrijfskeuzetest: Deze test helpt je te ontdekken welk soort bedrijf bij je past.
  • Drijfveren en motivatietest: Deze test helpt je te ontdekken waar je energie van krijgt in je werk.

Welke opleiding past bij mij?

Het kiezen van de juiste opleiding is een belangrijke stap in het vinden van het juiste beroep. Er zijn verschillende tests die kunnen helpen om te bepalen welke opleidingen bij jouw interesses en vaardigheden passen. Een voorbeeld hiervan is de opleidingentest.

Stap 2: Arbeidsmarkt onderzoeken

Nadat je een goed beeld hebt van jezelf, is het belangrijk om de arbeidsmarkt te onderzoeken. Welke beroepen zijn er in jouw interessegebied? Wat zijn de vooruitzichten voor deze beroepen? Zijn er voldoende vacatures beschikbaar?

Welk werk kan ik doen met mijn diploma?

Een nuttige strategie is om naar vacaturesites te gaan en je diploma als trefwoord in te voeren. Bekijk de vacatures die verschijnen en ga na of er iets tussen zit dat je graag zou doen.

Kijk naar het verleden

Denk terug aan je vorige baan, een stage, vakantiebaan, vrijwilligerswerk… Lijst op welke aspecten je leuk vond en welke niet. Hou dit lijstje bij de hand als je vacatures bekijkt.

Vraag het aan je omgeving

Vraag aan mensen die je goed kennen: ‘Welke job zie je mij doen?’ Of ‘Zijn er bedrijven waarvan je denkt dat die iets voor mij zijn?’

Praat met ervaringsdeskundigen

Heb je een sector of job voor ogen? Praat met iemand die al in die sector werkt of de job uitoefent.

Ga na welke bedrijfscultuur bij je past

Gelukkig zijn op je werk, hangt niet alleen af van je job. Minstens even belangrijk is de bedrijfscultuur.

Stap 3: Beroepen exploreren

Er zijn tal van online tools beschikbaar die je kunnen helpen om beroepen te verkennen. Bijvoorbeeld de beroepenzoeker. Dit is een handige tool die je helpt om beroepen te vinden die passen bij je persoonlijkheidskenmerken.

Stap 4: Matchmaking

Na het onderzoeken van jezelf en de arbeidsmarkt, is het tijd om een match te maken. Welke beroepen passen zowel bij je persoonlijkheid en competenties als bij de arbeidsmarktcondities?

Hobby

Er zijn beroepen die je misschien erg leuk vindt en waar je goed in bent, maar waarin het moeilijk is om werk te vinden of geld te verdienen. Dit kunnen we een ‘hobby’ noemen.

Illusie

Een ‘illusie’ is wanneer je een beroep erg aantrekkelijk vindt en er werk in te vinden is, maar je niet over de benodigde competenties beschikt.

Vergissing

Een ‘vergissing’ is wanneer je over de juiste competenties beschikt en er werk in te vinden is, maar het beroep eigenlijk niet bij je persoonlijkheid past.

Stap 5: Experimenteer

Probeer enkele jobs uit. Bijvoorbeeld via een stage, vrijwilligerswerk of uitzendwerk. Of contacteer een bedrijf dat jou interesseert en vraag of je een dag gratis mag meelopen met een medewerker.

Stap 6: Professionele hulp inschakelen

Als je er niet uitkomt welke job bij jou past, schakel dan hulp in. Je kunt gratis beroep doen op online sollicitatiecoaches. Als je al een job hebt, kun je loopbaanbegeleiding volgen.

Conclusie

Het vinden van het ideale beroep is voor de meesten van ons geen eindbestemming maar een constante reis. Hoe beter je in staat bent om voor jezelf te bepalen wie je bent en wat voor werk bij je persoonlijkheid past, hoe fijner deze reis zal zijn. Begin vandaag nog met die reis en maak gebruik van de tools en adviezen die in dit artikel zijn genoemd.

Plaats een reactie