Voorbeeld sollicitatiebrief

Voorbeeld van een Sollicitatiebrief downloaden? Wat is belangrijk? Waar moet ik opletten? Hoe maak ik de meeste kans om aangenomen te worden?

De sollicitatiebrief is de eerste indruk die u maakt op de werkgever. Het is dus van enorm groot belang dat u een goede en gemotiveerde sollicitatiebrief heeft. Lees ons stappenplan met aandacht door om ervoor te zorgen dat u een verpletterende indruk maakt bij uw toekomstige baan! De voorbeeld sollicitatiebrief helpt u een eind op weg bij het schrijven van een sollicitatiebrief. Verder kunt u ook een professionele sollicitatiebrief voorbeeld downloaden voor nog geen 2 euro. Maak meer kans om aangenomen te worden met een professionele sollicitatiebrief!

Sollicitatiebrief voorbeeld downloaden

CV voorbeeld downloaden

Hoe te beginnen

Zorg er allereerst voor dat u de gegevens die vereist zijn voor de sollicitatiebrief compleet heeft. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan uw identiteitsbewijs of paspoort voor uw sofinummer. Kunt u de sollicitatiebrief printen, mailen, per fax of per post versturen?

Wilt u een goede indruk maken bij het bedrijf waar u solliciteert? Zorg er dan voor dat u een gemotiveerde sollicitatiebrief stuurt. Gebruik de standaardteksten zo min mogelijk. Teksten als; ‘het lijkt me erg leuk om voor u te werken’ of ‘ik ben een harde en gemotiveerde werker’ werken doorgaans niet zo goed. Lees de voorbeeld sollicitatiebrief op de downloadpagina om een goede indruk te krijgen. Deze zinnen worden vaak gebruikt en heeft uw eventuele toekomstige werkgever al tientallen, zo niet honderden, keren gelezen. Hier maakt u dus niet de verpletterende indruk mee die gewenst wordt.

Tips voor Sollicitatiebrief

 • Voeg een leuke, recente en duidelijke foto toe (geen foto’s met een pet en dergelijke). Zorg ervoor dat u goed en helder op de foto staat. Meestal wordt uw foto als eerste bekeken omdat de foto direct in het gezichtsveld valt en daardoor direct bekeken wordt.
 • Voeg uw CV (curium vitea) toe bij uw sollicitatiebrief.
 • Zorg ervoor dat u geen spelfouten maakt. Dit zijn directe afknappers en worden niet getolereerd.
 • Houdt het overzichtelijk, kort en strak. Lappen tekst waarom u het beste voor de job bent zijn niet nodig. Wees hierin duidelijk, kort en goed.
 • Zorg ervoor dat de sollicitatiebrief die u per post verstuurt schoon is. Het zou niet de eerste keer zijn dat viezigheden op of aan de brief kleven.
 • Stuurt u de sollicitatiebrief per post? Zorg dan voor een a4 envelop, zodat u niet hoeft te vouwen. Dit is wel iets duurder dan een A5 envelop maar een paar centen meer moet u toch wel voor over hebben om de baan te krijgen.
 • Zorg ervoor dat u iets leuks weet van het bedrijf en dit ook in uw sollicitatiebrief verwerkt.

Download de gratis voorbeeld sollicitatiebrief zodat u een goede basis hebt. Uiteraard kunt u hier zelf meer informatie aan toevoegen waarvan u denkt dat het nuttig is wat uw toekomstige werkgever moet weten. Voor nog geen 2 euro kunt u ook een professionele sollicitatiebrief downloaden. Deze voorbeeld sollicitatiebrief is uitgebreider en professioneler.

Inleiding sollicitatiebrief
Vertel duidelijk en het liefst in 1 alinea wie u bent.

Opbouw van de sollicitatiebrief

Vertel wie u bent en wat uw drive is. Vertel ook waarom u geschikt bent voor deze baan en waarom u deze baan gegund zou moeten krijgen.

Deel ervaringen
(wees tactisch door zowel positieve als negatieve ervaringen te vertellen)
Niet alleen leuke ervaringen vertellen maar bedenk ook dat negatieve ervaringen een positieve uitwerking kunnen hebben bij het solliciteren. Voorbeelden van negatieve ervaringen; u hebt ontslag gekregen of het bedrijf is door de crisis geraakt en daardoor bent u werkloos geworden. Ik heb hypotheeklasten en kinderen. Dit gezegd hebbende zult u begrijpen dat ik zeer gemotiveerd ben om te gaan werken. Deel uiteraard ook uw werkervaringen in het verleden. Tijdelijke baantjes kunt u ook vermelden.

Ambities

Vertel uw ambities. Zorg ervoor dat u meer weet dan de gemiddelde sollicitant. Houd er rekening mee dat wanneer u reageert op een vacature dat er meer gegadigden zullen zijn. Wanneer u een leuke feit van het bedrijf kent, verwerk dit dan in uw sollicitatiebrief. Op deze manier maakt u een leuke indruk en zal uw sollicitatiebrief blijven hangen.

Controleer uw sollicitatiebrief met uiterste zorg. Het is zeer belangrijk dat u geen spelfouten maakt. Maak ook voor uzelf geen onderscheid in de waarde van de functie waarop u solliciteert. Elke sollicitatiebrief moet goed en gemotiveerd in elkaar zitten want alleen dan maakt u kans op die baan! Verder kunt u ook sollicitatiebrieven downloaden wat een goed voorbeeld is en tot inspiratie kan leiden. Vergeet niet de belangrijke aspecten door te lopen bij het opstellen van de sollicitatiebrief.

Afsluiting van de sollicitatiebrief
Sluit netjes uw brief af. Zeker niet met “groeten” of “groetjes” maar sluit af zoiets als;
Hopende u voldoende te hebben aangegeven waarom ik de geschikte kandidaat ben voor deze baan. Mocht u nog vragen hebben of wenst u aanvullende informatie hierop, dan kom ik graag op gesprek om dit mondeling toe te lichten.

Belangrijke aspecten
De eerste indruk is belangrijk. Belangrijke aspecten die aan een sollicitatiebrief zijn verbonden zijn de volgende:

 • Goede zinsopbouw en geen spelfouten.
 • Vertel duidelijk wie u bent en wat u kunt.
 • Geef aan welke opleidingen u heeft gevolgd.
 • Geef aan welke cursussen u met succes heeft  afgerond. Vertel eventueel ook de lopende cursus die u op dit moment volgt.
 • Zorg er dan wel voor dat dit passend is bij de baan waarop u solliciteert. Wanneer dit niet het geval is kan dit negatief werken omdat u mogelijk een switch tussen banen maakt wanneer u de cursus met succes hebt afgerond.
 • Sta leuk en vriendelijk op de foto en kijk beslist niet boos maar lach juist een beetje. Gebruik geen kroegfoto of een foto waar meerdere mensen opstaan, ook niet wanneer u mensen op de achtergrond ziet staan. Het gaat er dus om dat u alleen op de foto staat.
 • Draag geen pet of zonnebril op de foto.
 • Motivatie en ambities.
 • Zorg ervoor dat u niet als 13 in een dozijn overkomt.
 • Wees uniek!

Sollicitatiebrief voorbeeld downloaden

Curriculum vitae afgekort de CV

Het is voor een bedrijf makkelijk als u een curriculum vitae (levensbeschrijving, cv) toevoegt aan uw sollicitatiebrief. In een cv zet u systematisch op een rijtje wie u bent en welke opleiding en werkervaring u heeft. Een curriculum vitae bestaat bij voorkeur uit 1 pagina; hou een maximum van twee pagina’s aan. Naarmate u meer ervaring hebt opgedaan, zult u dus onherroepelijk zaken moeten ‘schrappen’ in uw cv. Ook hierbij blijft het belangrijk u af te vragen welke ervaring nu echt belangrijk is voor het bedrijf.

Vaak worden cv’s als eerst selectiecriterium bij een procedure gebruikt. U stemt een cv dus af op de sollicitatiebrief die u hebt geschreven. Veel mensen sluiten een standaard a4 bij. Dit is geen sterke manier om uzelf te onderscheiden. Door specifieke informatie te benadrukken of toe te voegen aan uw cv, kunt u deze duidelijker richten op het bedrijf dat u voor ogen hebt en zo meer kans maken om uw uiteindelijke doel te bereiken. Het kan zijn dat u als groep een sollicitatiebrief naar een bedrijf stuurt. In dat geval voegt u van elk groepslid een cv bij.

De cv bestaat uit een aantal vaste elementen
1. De aanduiding: Curriculum Vitae.
2. Een standaardopbouw met persoonlijke gegevens. Dit wordt ook wel personalia genoemd.
3. Gegevens rondom gevolgde opleiding(en).
4. Gegevens rondom opgedane werkervaring. Zoals; bijbanen, projecten en dergelijke.
5. Hobby’s.
6. Overige; zoals talenkennis, software programma’s en dergelijke.
7. Referenties.
8. Pasfoto.

Met een goede sollicitatiebrief en bijpassend cv geeft u een duidelijk visitekaartje af waarmee u uzelf de kans geeft met Kop en Schouders boven de rest uit te steken.

Vermijd missers in een sollicitatiebrief. Wilt u een goede sollicitatiebrief schrijven? Dan is het van belang om een foutloze brief te schrijven, deze te voorzien van een goede foto en de bekende clichés zoveel mogelijk te voorkomen.

CV voorbeeld downloaden

Spelfouten

Spelfouten zijn een doodzonde binnen sollicitatiebrieven, zelfs wanneer u niet solliciteert naar een functie binnen de taalwetenschap. Het onjuist gebruik van taal komt slordig over en zorgt er daarnaast voor dat u minder intelligent lijkt. Het is wat dat betreft van belang om de sollicitatiebrief zelf altijd nog een keer goed door te lezen en eventueel door iemand anders te laten controleren. Kijk samen goed naar de spelling en voorkomen ook eventuele grammaticale fouten. Zodra een sollicitatiebrief foutloos in elkaar zit loopt u een grotere kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek, zodat u uw enthousiasme voor de functie kunt toelichten.

Slechte foto

Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om een foto bij te voegen bij een sollicitatiebrief. Kies echter niet zomaar een willekeurige foto, denk hier echt even over na. Zorg er in ieder geval voor dat u alleen op de foto staat, om eventuele verwarring over welke persoon u bent te voorkomen. Het is daarnaast verstandig om rekening te houden met de functie waarop u solliciteert. Gaat het om een strakke en zakelijke functie, of aan de andere kant juist om een vrolijke baan waar u met kinderen kunt werken? Stem uw foto in de sollicitatiebrief hier op af, om een goede indruk te kunnen maken.

Clichés

Voorkom tenslotte in ieder geval de bekende clichés. U bent niet die ideale teamplayer die ook uitstekend zelfstandig kan werken en ook niet die kracht die geen 9-tot-5 mentaliteit heeft en graag out-of-the-box denkt. Het is niet erg om deze onderwerpen aan te snijden, maar doe dat in ieder geval op een meer originele manier. U zorgt op die manier voor een goede sollicitatiebrief, waarmee u daadwerkelijk kans van slagen heeft.
De opbouw van de sollicitatiebrief is belangrijk. Zorg altijd voor een goede opbouw van de sollicitatiebrief. Stel u voor dat u tegenover de lezer zit. U wilt hem of haar inleiden in uw achtergrond, meenemen langs uw kwaliteiten en vervolgens overtuigen op basis van uw opleiding en ervaring.

Enthousiaste inleiding

Het is binnen de opbouw van een goede sollicitatiebrief allereerst van belang om voor een enthousiaste inleiding te zorgen. Waar zag u de advertentie, waarom sprak u die aan en waarom lijkt het u leuk om bij dit bedrijf te komen werken? Hoe sluit het aan op uw eigen ambities en hoe denkt u ervoor te zorgen dat u een meerwaarde voor het bedrijf bent? Dit zijn de elementen die uw enthousiasme laten zien, waardoor ze een goed begin vormen binnen de opbouw van de sollicitatiebrief die u gaat schrijven.

Eigen kunnen

Vervolgens is het binnen de opbouw van de sollicitatiebrief verstandig om wat ruimte te reserveren om uw eigen kunnen te beschrijven. Overdrijf niet, maar zet uw kwaliteiten gerust stevig aan. Houd u aan de gevraagde kwaliteiten in de vacature, door deze stuk voor stuk te beantwoorden met uw positieve eigenschappen. Doe dit uiteraard niet puntsgewijs, maar probeer het in een verhaalvorm te verpakken. Na het lezen van dit stuk dient de lezer overtuigd te zijn van het feit dat u de kwaliteiten te bieden heeft, waar men voor de functie naar op zoek is.

Opleiding en ervaring

Tenslotte is het binnen de opbouw van de sollicitatiebrief van belang om de eerder gemaakte claims te onderbouwen met bewijsmateriaal. Spreek over de door u genoten opleiden en de werkervaring die u heeft opgedaan. Beschrijf situaties op het werk en tijdens of naast uw opleiding, om concreet aan te geven dat u de theorie onder de knie heeft, of praktijkervaring heeft opgedaan. U kunt hiermee zorgen voor een laatste alinea vol overtuiging, waarmee u aangeeft dat u de ideale kandidaat bent voor de functie waarop u met de brief solliciteert.

Wilt u een overzichtelijke sollicitatiebrief in elkaar zetten, bijvoorbeeld omdat u op zoek bent naar een nieuwe baan waarin u meer uitdaging kunt vinden? Zorg er in ieder geval voor dat er geen fouten in de opbouw zitten. Daarnaast is het verstandig om de spelling goed in de gaten te houden en een opmaak te kiezen die direct opvalt. Dit zijn drie elementen die er samen voor zorgen dat u een overzichtelijke sollicitatiebrief kunt schrijven, waarmee u zich op een positieve manier kunt onderscheiden van de rest.

Geen fouten in de opbouw

De overzichtelijke sollicitatiebrief begint in ieder geval met een goede opbouw. Geef aan waarom u op een bepaalde vacature reageert en geef duidelijk aan dat u enthousiast bent. Vervolgens is het van belang om uw opleiding(en) te noemen en daarmee aan te geven dat u de juiste kandidaat bent. Heeft u relevante werkervaring? Koppel ook dit aan de vacature die voor u ligt en vertel wat u in huis heeft. Zorg er tenslotte voor dat u uw ambitie uitspreekt, bijvoorbeeld omdat u de functie wilt gebruiken om u verder te ontwikkelen en wellicht door te groeien. U kiest daarmee voor een overzichtelijke sollicitatiebrief, met de juiste opbouw.

Spelling dient in orde te zijn

Een overzichtelijke sollicitatiebrief vraagt daarnaast om een uitstekende spelling, aangezien fouten hier ‘dodelijk’ zijn. Probeer de brief in ieder geval een paar keer na te lezen en roep hierbij ook de hulp van iemand anders in. Twee zien er meer dan één, waardoor de kans groot is dat u er samen nog enkele fouten uit kunt halen. Het kan ook geen kwaad om hier professioneel naar te laten kijken. De overzichtelijke sollicitatiebrief zou immers niets waard zijn wanneer de spelling niet in orde is en lelijke fouten laat zien.

Opmaak van de sollicitatiebrief

Kijk tenslotte goed naar de opmaak van de overzichtelijke sollicitatiebrief. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u op een aantrekkelijke manier gebruik maakt van kopteksten, zodat direct duidelijk is waar u het over heeft. Kies een zakelijk lettertype, of aan de andere kant juist iets creatiefs indien dat bij u de vacature past. Probeer af te stappen van de standaard brieven en voeg bijvoorbeeld een foto bij uw CV toe. Op die manier kunt u de overzichtelijke sollicitatiebrief op een net wat meer overtuigende manier indienen. De opmaak en uitstraling weegt altijd mee, zelfs wanneer de ontvanger u expliciet aan zou geven dat dit niet het geval is.

Vacatures vinden

Hebt u een pakkende sollicitatiebrief geschreven ga dan opzoek naar openstaande vacatures. Het vinden van openstaande vacatures is vandaag de dag eenvoudig en kunt u met slechts enkele muisklikken alle openstaande vacatures vinden in uw regio via Google vacature.

Sollicitatiebrieven downloaden

Wij hebben voor u een aantal sollicitatiebrieven geselecteerd waardoor het voor u nog eenvoudiger is om een sollicitatiebrief te maken. Sollicitatiebrieven downloaden als Word bestand. Wij bieden u gratis sollicitatiebrieven aan welke u kunt gebruiken voor inspiratie. Wij hebben voor u ook een professionele sollicitatiebrief welke u kunt downloaden voor nog geen 2 euro. Hiermee verhoogt u de kans om aangenomen te worden. Immers, een goed geschreven sollicitatiebrief maakt indruk. Gratis sollicitatiebrieven downloaden is ook mogelijk maar zijn wij van mening dat u een betere kans maakt wanneer u onze professionele sollicitatiebrief download.

Voorbeeld sollicitatiebrieven (gratis)

Wij hebben een aantal voorbeeld sollicitatiebrieven in Word. Voeg uiteraard meer tekst toe in de Word bestanden wanneer dit nodig is.

Sollicitatiebrieven downloaden kan inspiratie opleveren en uw eigen sollicitatiebrief nog beter maken. Wij adviseren u dan ook meerdere sollicitatiebrieven op te zoeken en deze met elkaar te vergelijken om tot 1 ideale sollicitatiebrief te komen. Het is immers uw visitekaartje. De sollicitatiebrief is immers de eerste indruk die de werkgever van u krijgt en dat moet gelijk goed zijn en klikken. Dan maakt u een goede kans op de baan waarop u solliciteert.

Voorbeeld sollicitatiebrief downloaden

De sollicitatiebrief maakt een belangrijk onderdeel uit van de totale sollicitatie. Het is daarom dan ook van belang om hier voldoende aandacht aan te besteden, op het moment dat u op zoek bent naar een nieuwe functie. Zorg ervoor dat de sollicitatiebrief aan alle eisen voldoet en probeer op een originele en opvallende manier voor de dag te komen. Wij helpen u hier graag met een voorbeeld sollicitatiebrief en geven u daarnaast een aantal handige tips waar u rekening mee kunt houden tijdens het schrijven hiervan.

Waarom een sollicitatiebrief

De sollicitatiebrief is bedoeld om de werkgever een idee te geven van uw motivatie om te solliciteren. Waarom wilt u zo graag aan het werk en wat zijn de vaardigheden die u bezit? We helpen u de sollicitatiebrief zo te schrijven dat de werkgever precies begrijpt wat u te bieden heeft en waarom het een goede keuze is om u aan te nemen. Het is bijvoorbeeld verstandig om in de brief niet om het werk te vragen, maar aan de andere kant uw kwaliteiten aan te bieden. Dit is iets dat we u uitleggen aan de hand van de voorbeeld sollicitatiebrief en u vervolgens zelf in de praktijk laten brengen.

Opbouw van de sollicitatiebrief

Het is onder andere van belang om te zorgen voor een goede opbouw van de sollicitatiebrief. Open bijvoorbeeld met een korte introductie en ga vervolgens op een logische manier verder met de vaardigheden en ervaring die u te bieden heeft. Op die manier kunt u de werkgever als het ware aan de hand nemen en toewerken naar het einde, waarin de werkgever u graag uitnodigt voor een gesprek. We zorgen er met de voorbeeld sollicitatiebrief en de tips voor dat u een brief kunt schrijven waarmee u de kans op een nieuwe baan zo groot mogelijk kunt maken.