Parttime werken

Als u parttime werkt dient u rekenschap te houden met een aantal zaken. Wilt u minimumloon berekenen als u parttimer werkt, bereken het dan als volgt. Uiteraard geldt het minimumloon ook voor flexwerkers.

  • Kijk in het tabel: minimumloon per week.
  • Deel het bedrag door het aantal uur per week dat u moet werken bij een fulltime/volledig dienstverband.
  • Vermenigvuldig dat met het aantal uren dat u werkt.

Parttime werken
Parttime werken betekent letterlijk deeltijd werken. Parttime staat dus in tegenstelling tot fulltime (voltijd). Een gemiddelde fulltime werkweek bestaat uit 38 uur; een parttime werkweek is doorgaans de helft hiervan. Iemand met een parttime baan werkt minimaal 12 uur. Vakantiedagen, salaris en overige arbeidsvoorwaarden gelden naar rato van het aantal gewerkte uren. Wilt u het minimumloon berekenen voor uw parttime werkzaamheden? Kijk dan in onze tabel en deel het bedrag dat voor u van toepassing is door het aantal uur per week dat u zou werken bij een fulltime dienstverband. Vermenigvuldig dit tot slot met het aantal uur dat u daadwerkelijk werkt.

Wie werken er parttime?

In principe kan iedereen parttime werken. Toch is het in Nederland vooral onder de vrouwen erg populair: maar liefst driekwart van de werkende vrouwen werkt parttime. Hoe kan dit? Vroeger was de rolverdeling tussen mannen en vrouwen nog een stuk traditioneler. Mannen moesten hard werken om te zorgen dat er brood op de plank kon komen, terwijl vrouwen thuis bleven en de zorg voor de kinderen op zich namen. De samenleving van nu is al vele malen moderner dan vroeger, maar toch voelen veel vrouwen zich nog altijd geroepen om thuis te blijven voor hun kinderen, net zoals het bij mannen een oerinstinct zal blijven om hun familie te voorzien. De tijd dat het beroep “huisman” nog een schuddebuikende reactie opleverde, zijn we in ieder geval ver voorbij. Voor- en nadelen
Een voordeel van parttime werken is dat u meer tijd overhoudt. Of dit nu is voor uw vrienden, vriendinnen, kinderen, kleinkinderen of voor een potje golf. In onze razendsnelle samenleving is wat extra tijd nooit weg. Een bijkomend voordeel is dat het hebben van meer tijd het stressniveau verlaagt. Mensen ervaren een stuk minder druk, wat uiteindelijk positief uitpakt in zowel hun privéleven als op het werk. Een nadeel dat hierbij hoort, is dat er, naarmate er minder gewerkt wordt, logischerwijs minder geld binnenkomt. Daarnaast moet een parttimer soms net zo veel werk verzetten als een fulltimer, maar dan in een kleiner tijdsbestek. Elk voordeel heeft zo zijn nadeel en andersom. Werkt u naar uw idee meer dan goed voor u is en zou u een moord doen voor wat meer vrije tijd? Of bent u juist zo iemand die zich snel verveelt en wel wat meer hooi op de vork zou willen nemen? Het gaat uiteindelijk toch om persoonlijke voorkeur. En vergeet niet: het gras is altijd groener aan de overkant.