Salarisindicatie

Wanneer je gaat solliciteren naar een nieuwe baan is het wel zo fijn om vooraf een salarisindicatie te hebben. Maar hoe wordt het salaris voor een functie bepaald? Welke factoren zijn bepalend om het salaris te kunnen berekenen?

Salarisindicatie factoren

De belangrijkste factoren die een werkgever meeneemt om het salaris te berekenen van een nieuwe medewerker zijn o.a. de werkervaring in jaren, zijn of haar leeftijd en het opleidingsniveau. Ook de sector waarin iemand solliciteert speelt een rol. Sectoren waarbij de functie een bepaald risico’s met zich mee kan brengen betalen over het algemeen beter.

Sollicitatiegesprek en salaris

Ga altijd voorbereid het sollicitatiegesprek in, niet alleen qua presentatie en kennis met betrekking tot de functie maar ook qua salaris. Raadpleeg websites die je een betrouwbare salarisindicatie kunnen geven. In een eerste sollicitatiegesprek wordt soms nog niet bekend gemaakt welk salaris er bij de betreffende functie hoort. In dat geval kun je gerust zelf vragen om een salarisindicatie voor de functie.

Denk hierbij aan de volgende vragen:

  • Kunt u mij een salarisindicatie geven van het bruto netto salaris (maandsalaris / jaarsalaris) voor deze functie ?
  • Is de salarisindicatie inclusief of exclusief 8% vakantiegeld ?
  • Hoe bent u tot deze salarisindicatie gekomen? Hoe is het salaris berekend ?

Salarisonderhandeling en salarisindicatie

Het laatste wat je wilt is om met een minder salaris de deur uit te lopen dan dat er gemiddeld bij deze functie betaald wordt. Door vooraf een beeld te hebben over een salarisindicatie kun je in het sollicitatiegesprek onderhandelen over het salaris.

Het woord salarisindicatie geeft al aan dat het om een indicatie van het salaris gaat. Het is geen geschreven regel dat elke werkgever dit salaris biedt voor deze functie. Als hij jou een baan aanbiedt waarbij het loon lager ligt dan de salarisindicatie die jij van te voren in je hoofd had wil dit niet zeggen dat dit een slecht voorstel is. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden worden vaak ingezet om het lagere loon te compenseren. Bekijk de mogelijkheden binnen het bedrijf. Biedt het bedrijf doorgroeimogelijkheden? Maken cursussen en opleidingen onderdeel uit van de secundaire arbeidsvoorwaarden? Kijk dus altijd naar het totaalpakket.

Daarom is het goed om bovengenoemde vragen over de salarisindicatie tijdens het gesprek aan tafel te brengen. Op deze manier krijg je namelijk een goed beeld hoe de werkgever het salaris heeft opgebouwd en welke factoren hebben meegespeeld om tot zijn salarisindicatie te komen.