Helpt een dubbele baan?

In de huidige economie zoeken veel mensen naar manieren om hun inkomstenpotentieel te vergroten. Voor sommigen kan dit betekenen het nemen van een tweede baan. Maar is een tweede baan financieel gezien een slimme zet? In dit artikel onderzoeken we de belastingtechnische aspecten van het hebben van een tweede baan en de voordelen ervan.

Belasting op een tweede baan

Een veelvoorkomende vraag bij het overwegen van een tweede baan is of je meer belasting moet betalen. Het antwoord is dat het aantal banen dat je hebt geen invloed heeft op hoeveel belasting je betaalt over het jaar. De Belastingdienst kijkt alleen naar je totale jaarinkomen.

Het Nederlandse belastingstelsel

Het Nederlandse belastingstelsel kent twee tariefschijven. Als je jonger bent dan 65 jaar en een inkomen hebt tot €69.399, betaal je 37,07% belasting. Verdien je meer dan dat, dan betaal je 49,5% belasting over het deel van je inkomen dat boven de €69.399 uitkomt.

Stel dat je bij je eerste baan €16.000 per jaar verdient en bij je tweede baan €14.000, dan val je met een totaal van €30.000 nog steeds binnen de eerste belastingschijf. Pas wanneer je totale inkomen boven de €69.399 uitkomt, betaal je meer belasting.

Het is dus een misvatting dat je met een tweede baan meer belasting betaalt. Wat wel zo is, is dat bij een tweede baan de loonheffingskortingen wegvallen.

Loonheffingskorting en een tweede baan

Loonheffing is de verzamelnaam voor de belastingen en premies die van je brutosalaris worden ingehouden. Bij een tweede baan betaal je ook loonheffing. Echter, je kunt maar bij één baan loonheffingskorting krijgen.

Kiezen voor loonheffingskorting

Je kunt zelf kiezen bij welke baan je de loonheffingskorting wilt laten toepassen. Het is meestal slim om dit te doen bij de baan waar je het meeste verdient, aangezien je dan in absolute zin meer korting krijgt. Hoeveel loonheffingskorting je krijgt, hangt af van je inkomsten.

Minder netto-inkomsten per maand

Bij een tweede baan kan het lijken alsof je meer belasting moet betalen dan bij je eerste baan, vanwege het wegvallen van de loonheffingskorting. In werkelijkheid wordt je tweede inkomen tijdens het jaar zwaarder belast dan wanneer je maar één inkomen hebt.

Aan het eind van het jaar maakt de Belastingdienst echter de balans op. Al het te veel betaalde belasting krijg je dan terug wanneer je je belastingaangifte indient. Je kunt de loonheffing dus zien als een soort spaarpotje.

Is een tweede baan een goed idee?

Een tweede baan kan een goed idee zijn, maar het vereist wel wat langetermijndenken. Je krijgt bijvoorbeeld niet al je geld direct uitbetaald, omdat een deel van je inkomen wordt ingehouden voor de loonheffing.

Echter, uiteindelijk verdien je met een tweede baan wel meer. De toename van 12,43% in belasting kan misschien vervelend lijken als je meer dan €69.399 verdient, maar je verdient nog steeds meer en krijgt ook meer terug.

Daarnaast toon je met een tweede baan je gedrevenheid en doe je meer ervaring op, wat je kansen op de arbeidsmarkt kan vergroten.

Aan de slag met een tweede baan

Als je geïnteresseerd bent in een tweede baan, kun je een profiel aanmaken op een vacaturesite zoals “Secondjob”. Hier kun je vacatures vinden die passen bij je vaardigheden en interesses.

Plaats een reactie