Werkweek

Bedrijven hanteren verschillende werkweken. Mede hierom is het minimumloon per uur niet vastgelegd in de wet. Voor iedere werknemer in Nederland geldt wel het minimummaandloon. De bedragen van het minimumloon per uur gelden daarom ook als een richtlijn. Hieronder vindt u het tabel waarbij de verschillende werkweken worden gehanteerd maar daarbij het minimum uurloon. Meestal hanteren bedrijven een 36, 38 of een 40-urige werkweek. Controleer daarom altijd eerst voor hoeveel uur u op papier staat. Dit kunt u ook vinden op uw loonstrook.

Leeftijd Werkweek 36 uur Werkweek 38 uur Werkweek 40 uur
23 jaar en ouder € 9,47 € 8,98 € 8,53
22 jaar € 8,05 € 7,63 € 7,25
21 jaar € 6,87 € 6,51 € 6,18
20 jaar € 5,83 € 5,52 € 5,24
19 jaar € 4,97 € 4,71 € 4,48
18 jaar € 4,31 € 4,08 € 3,88
17 jaar € 3,74 € 3,54 € 3,37
16 jaar € 3,27 € 3,10 € 2,94
15 jaar € 2,84 € 2,69 € 2,56

De werkweek refereert naar het aantal dagen waarop u werkt, of het aantal uur in de week waarop er gewerkt wordt. De traditionele werkweek anno nu bestaat gewoonlijk uit maandag tot en met vrijdag: ook wel de vijfdaagse werkweek genoemd. “Zondag rustdag” komt oorspronkelijk vanuit de christelijke kerk en aansluitend hierop werd later ook de zaterdag een vrije dag. De Europese Unie (EU) heeft de maximale duur van een werkweek vastgesteld op 48 uur. Natuurlijk bestaan er ook uitzonderingen op de regel. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als iemand overwerkt? En wat als ook op zaterdagen en zondagen gewoon gewerkt moet worden?

Overwerken

Of u nu wilt of niet, wanneer u tot over uw oren in het werk zit en het niet op tijd afkrijgt, is het soms nodig om langer door te werken. Wanneer u doorwerkt buiten de werktijden zoals vastgelegd in het contract, wordt dit ook wel overwerk genoemd. Natuurlijk krijgt u een vergoeding voor uw verrichte werkzaamheden. Als u moet overwerken van uw werkgever moet hij dat compenseren, tenzij er is afgesproken dat overwerk bij het salaris is inbegrepen. Zorg dat dit voor beide partijen op voorhand duidelijk is, want overwerk mag niet zomaar geweigerd worden. En er is niets zo vervelend als tot laat op kantoor zitten terwijl er thuis mensen op u wachten.

Werken in het weekend

Stelt u zichzelf eens voor: wanneer er op zondag brand uitbreekt, genieten de brandweermannen van hun vrije dag. Het huis gaat langzaam op in vlammen terwijl de hele buurt machteloos toekijkt. Krijgt u op zaterdag een ongeluk en moet u naar de dokter? Helaas, de behandelend arts is een weekendje weg. U moet maar even wachten tot maandag voor uw gapende wond gehecht kan worden. De geschetste scenario’s zijn natuurlijk onvoorstelbaar. Er zijn verschillende functies waarbij het een vereiste is dat er ook gewoon gewerkt wordt in de weekenden en op feestdagen. Dit is niks geks en zeker niet voor de gezondheidszorg, horeca, brandweer en politie. Volgens de wetgeving heeft u recht op minimaal 13 vrije zondagen per jaar, tenzij anders afgesproken. Waarom willen veel mensen dan toch uit vrije wil op de zondag werken? Voor veel zondagswerk krijgt u vaak 150 of zelfs 200 procent uitbetaald; dat maakt de werkweek weer net een stuk interessanter.