Loon vergelijken

Wilt u uw loon berekenen of uw loon vergelijken met dat wat anderen verdienen? Het is van belang om goed op de hoogte te zijn van uw eigen salaris in verhouding tot het gemiddelde, bijvoorbeeld op het moment dat u zoekt naar een mogelijke nieuwe baan, of wanneer u de onderhandelingen stevig in wilt gaan.

Salaris berekenen

U kunt uw eigen loon vergelijken door het salaris online te berekenen. Het is mogelijk om aan de hand van een bedrag per maand of een bedrag per jaar na te gaan wat u bruto verdient. Kent u de bruto bedragen en wilt u weten wat daar netto van overblijft, of wilt u uw loon berekenen om na te gaan wat een loonsverhoging van een paar procent u op zal leveren? U kunt dit gewoon online berekenen, zonder dat u daar de hulp van een financieel specialist voor nodig heeft.

Eigen situatie vergelijken

U kunt uw loon vergelijken om na te gaan of u op dit moment voldoende verdient, of dat u wellicht opnieuw met uw werkgever zal moeten onderhandelen. Met name binnen de sectoren die de laatste jaren hard groeien, zoals de ICT en het internet is er sprake van een wildgroei aan salarissen. Probeer uw loon te berekenen en te vergelijken met dat van anderen, om tot een goed inzicht in de markt te komen. Op die manier kunt u wellicht ontdekken dat u elders een aantrekkelijker salaris kunt verdienen, voor hetzelfde werk als dat u al doet.

Bruto en netto loon vergelijken

Tenslotte kunt u uw loon vergelijken door goed te kijken naar het verschil tussen de bruto en netto bedragen. Krijgt u een bepaalt bruto loon per jaar of per maand en bent u benieuwd welk bedrag u op uw bankrekening kunt verwachten? U betaalt een deel sociale premies en een deel inkomstenbelasting, over het bruto loon dat u verdient. Houd er echter rekening mee dat ook uw werkgever nog een deel van de belastingen afdraagt. Uw netto loon is het bedrag dat u daadwerkelijk kunt uitgeven, zowel aan de vaste lasten als aan de extraatjes en overige kosten.