Uitbesteden van je loonadministratie: dit is waar je op moet letten

Het uitbesteden van de salarisadministratie van je onderneming is een logische volgende stap wanneer je van je bedrijf een geoliede machine wilt maken. Een ongeschreven wet luidt immers dat in een vlekkeloos draaiend team iedereen doet waar hij of zij goed in is. Niet elke organisatie heeft een administratie-talent onder de pannen en bovendien is deze tak van sport niet iets dat je ‘er even bij’ doet. Externe partijen zijn hier beter in. Hieronder een aantal zaken om op te letten, alsmede een aantal redenen om de loonadministratie uit handen te geven.

Salarisadministratie is een specialisme

Zoals je je auto naar de garage brengt en je het dak van je huis laat opknappen door een ervaren dakdekker, kies je bij het uitbesteden van de salarisadministratie voor gediplomeerde en erkende vaklui. Het op secure wijze bijhouden van uitbetalingen, bonussen, vakantiedagen, loonbelastingen et cetera: het is eigenlijk een hele onderneming op zich. Een specialisme ook, waar niet voor niets opleidingen voor bestaan. Goed geschoolde salarisadministrateurs, consultants en functioneel beheerders beschikken zijn altijd up-to-date met de meest recente en relevante wet- en regelgeving. Nóg een voordeel van salarisadministratie uitbesteden is het overhouden van tijd en energie over voor andere aspecten van het ondernemen.

Meer tijd voor het echte ondernemen!

De salarisadministratie is eigenlijk een aparte winkel in een winkel, een afdeling waar niet (direct) winst uit voortkomt. Zou je denken. Toch kan met het uitbesteden van de salarisadministratie het een en ander gewonnen worden. Ten eerste omdat je je tijd en werkethiek in het echte ondernemen kunt stoppen, zonder je druk te hoeven maken over het salarishuis. Ten tweede omdat specialisten naar wie je de complete papierwinkel overhevelt, nauwgezet en dus zuiniger omgaan met jouw financiën. Met het uitbesteden van de salarisadministratie pluk je op den duur wel degelijk de vruchten. Laat het dus geen ondergeschoven kindje worden!

Minder stressvol ondernemen is duurzaam

Nederland staat in de top 40 van landen waar bedrijven (onnodig) een complexe salarisadministratie hanteren. In het gros van de gevallen weten ondernemers niet dat er snellere, handigere en uiteindelijk ook meer betaalbare tools zijn. Ondernemers die, vaak buiten werktijd, de salarisadministratie ‘er even bij’ doen, krijgen niet zelden te maken met stress. Dat is niet zo vreemd omdat het brein op gezette tijden vrij moet zijn van werkgerelateerde bijzaken. De term duurzaamheid is niet alleen van toepassing op materialen, transport en energieverbruik, maar ook op jouw welzijn als ondernemer.

Financieel voordeel met externe salarisadministratie

Bij het uitbesteden van de salarisadministratie betaal je maandelijks en per salarisstrook. Heb je minder personeel in dienst? Dan besteed je minder geld aan de externe salarisadministratie. Aan de andere kant geldt: hoe meer personeel, hoe lager de kosten per loonstrook – de zogenaamde ouderwetse kwantumkorting. Dit is andermaal een goede reden om erkende vaklui in de arm te nemen. Onderaan de streep ben je minder kostbare uren én geld kwijt.

Sterker nog: uitbesteden = dubbele tijdwinst

Stel, je pakt het hele zaakje maandelijks zelf aan. Dit is bij elkaar al snel een hele dag aan werk, als je er niet meer tijd aan kwijt bent. In al die uren dat je in de weer bent met declaraties, urenbriefjes, reiskostenvergoedingen, zelf in elkaar geflanste excelbestanden en andere hoofdpijndossiers, besef je dat je liever bezig bent met het creatieve gedeelte van je onderneming. Oftewel het winstgevende gedeelte! In de uren dat je zit te zwoegen op het zoveelste formulier, zit er nul beweging in je product, dienst of evenement. Met het uitbesteden van de salarisadministratie laat je dit karwei ook nog eens sneller opknappen. Dat is dus dubbele tijdwinst. Zo creëer je meer lucht. Meer werktijd voor jezelf en dus meer ruimte voor ideeën. En dat is precies de reden dat je ondernemer bent geworden.

Foutloos internationaal werkende vakmensen

Bovendien is de kans dat je fouten maakt of (nieuwe) regels over het hoofd ziet aanwezig. Simpelweg omdat je niet bekend bent met de materie. Wie het geheel onderbrengt bij diegenen die er wel raad mee weten, maakt zich daar niet langer zorgen over. Een horecabaas staat niet zelf achter het fornuis, een voetbaltrainer wast niet zelf de shirts. Het uitbesteden van de salarisadministratie moet je in dat licht zien: doe waar je goed in bent en laat andere zaken aan de juiste mensen over. Hieronder zie je een video hoe het uitbesteden van een internationale salarisadministratie werkt.

Continuïteit

Let bij het uitbesteden salarisadministratie eveneens op de continuïteit. Degene die het binnen jouw bedrijf met alle goede bedoelingen doet, kan uitvallen. Of op een dag een andere baan hebben, zodat jij op zoek moet naar een nieuwe geschikte administrateur. Of op een dag vertellen dat er gezinsuitbreiding op komst is, en jij een tijdelijke invaller moet regelen. Een professioneel administratiebedrijf heeft dat probleem niet. Hun core business is er op ingesteld om de boel draaiende te houden en valt jou niet lastig met dat soort zaken. Met andere woorden: met het uitbesteden van salarisadministratie heb je continuïteitswaarborging.

Veilig uitbesteden van je salarisadministratie

Tot slot: we leven in een moeilijke tijd als het gaat om digitale criminaliteit. Kies dus voor een salarisadministrateur die je gegevens beschermt tegen kwaadwillenden. Een dienstverlener bij wie door slimme software en de benodigde certificaten jouw loonhuishouding in de juiste handen is. belangrijk detail!

Ondernemen wordt leuker en boeiender

Alles bij elkaar opgeteld kies je voor professionals die tegen gunstige tarieven werken, snel en secuur zijn, veilig met jouw gegevens omgaan en altijd beschikbaar en bereikbaar zijn. En die je vooral ontzorgen. Er valt een last van je schouders wanneer je deze in de arm neemt. Nu kun je de dingen aanpakken waar je zo lang naar uitkeek.

Ondernemen wordt leuker en boeiender als je de minder leuke kanten er simpelweg vanaf haalt, en de salarisadministratie uitbesteedt.

Wil je meer lezen over salaris en het hebben van een salarisadministratie? Lees dan verder op onze website.