Bijbaan

Vandaag de dag is het steeds moeilijker om een bijbaan te vinden. Omdat bedrijven vooral zoeken naar mensen met ervaring, verliezen studenten het van werkzoekenden met meer kennis en vaardigheden. Hoe vindt u dan toch een leuke bijbaan?

Het is belangrijk dat u op verschillende plaatsen zoekt. Speur niet alleen naar een bijbaan via de vele vacaturesites op internet, maar kijk bijvoorbeeld ook op social media. Zo is Twitter een uitstekend medium om een bijbaan te zoeken en om uzelf te profileren voor toekomstige werkgevers. Ook kunt u eens rondvragen bij familie, vrienden of kennissen of zij nog een bijbaan voor u weten. Daarnaast is het nuttig om uzelf in te schrijven bij een uitzendbureau of een kijkje te nemen op Marktplaats of in de krant; hier staan ook vaak oproepen. Tot slot kunt u natuurlijk ook zelf een oproep voor een bijbaan plaatsen op een van deze kanalen.

Solliciteren voor een bijbaan
U heeft een leuke bijbaan op het oog en wilt solliciteren. Wat moet u doen om die bijbaan te bemachtigen?

Maak een cv
Ook bij sollicitaties voor een bijbaan maakt u een cv. Dit geeft werkgevers informatie over uzelf, uw werkervaring en uw vaardigheden. Presenteer uw opleiding en werkervaring in chronologische volgorde, met de meest actuele informatie bovenaan. Diverse websites geven tips voor het schrijven van een cv.

Schrijf een sollicitatiebrief
Waar het cv een feitelijke opsomming is over u en uw werkverleden, motiveert u met een sollicitatiebrief waarom u deze bijbaan graag wilt. U vertelt iets over uzelf, waarom u geschikt bent voor deze functie en waarom u juist bij het betreffende bedrijf wilt werken. Op internet vindt u allerlei tips en voorbeelden van sollicitatiebrieven. Misschien wel het belangrijkst: wees origineel! Door op te vallen, maakt u meer kans op de bijbaan.

Bereid uw sollicitatie voor
Wordt u uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Bereid het dan goed voor. Zoek informatie over het bedrijf en over de bijbaan zelf. Neem van tevoren ook uw cv nog eens goed door en let daarbij op de werkervaring en vaardigheden die relevant zijn voor de bijbaan. Op internet vindt u bovendien lijstjes met mogelijke vragen die u krijgt tijdens het gesprek. Oefen uw antwoorden op deze vragen thuis. Bijna klaar om naar het gesprek te gaan? Zorg ervoor dat u er verzorgd uit ziet en weet waar u precies moet zijn zodat u op tijd aanwezig bent.