Salaris berekenen en belasting

Salaris berekenen en belastingen. Wilt u uw salaris berekenen? Houd dan rekening met de belasting die u dient te betalen. Hoeveel belasting u af dient te dragen hangt sterk af van het inkomen dat u verdient. Iemand die meer dan €35.000 verdient zal meer betalen dan iemand die €20.000 verdient. Er is sprake van een belastingvrije voet, maar op het moment dat u fulltime gaat werken gaat u daar doorgaans gemakkelijk overheen. Vanaf dat moment kunt u uw salaris berekenen door de belastingen af te trekken van het brutoloon dat u verdient.

Hoeveel belasting betaal ik?

U kunt uw salaris berekenen door daar de belasting vanaf te halen. We berekenen de belasting in Nederland op basis van 3 schijven (eigenlijk 4). Op het moment dat u weinig verdient (tot ongeveer €19.000) betaalt u het tarief van de eerste schijf (37% in 2013). Gaat u wat meer verdienen? Dan betaalt u over het bedrag tussen €19000 en €56.000 een hoger percentage, namelijk 42% belasting. De hoogste inkomens (bedragen boven de €56.000) betalen over dat laatste deel een percentage van 52% belasting, waardoor het netto salaris over dat deel minder dan de helft bedraagt van het brutoloon.

Box 1, 2 en 3

Daarnaast hebben we in Nederland te maken met 3 verschillende boxen. We kennen box 1 voor de belasting uit inkomen, box 2 voor het inkomen uit aanmerkelijk belang en box 3 voor de belasting uit vermogen. U kunt u salaris berekenen door rekening te houden met de belasting in box 1. Box 2 wordt pas interessant wanneer u een groot aandeelhouder bent in een bepaalde onderneming. In box 3 berekenen we de belasting over ons vermogen, dat los staat van het salaris dat we in een bepaald jaar van onze werkgever ontvangen.

Sociale premies en belasting

U kunt uw salaris berekenen door de belasting af te halen van het brutoloon. Dat betekent echter niet dat het gedeelte dat u dient te betalen alleen maar uit pure belasting betaalt. In box 1 betalen we maar een paar procent belasting en staat de rest voor de sociale premies die we af dienen te dragen. Het gaat hierbij onder andere om sociale premie voor de AOW, maar ook om de premie die we betalen voor de WW. Dit houdt in dat u pas echt belasting gaat betalen op het moment dat u met uw inkomen in schaal 2 of 3 valt. U kunt desalniettemin uw salaris berekenen door het bedrag aan sociale premies en belasting van het bruto inkomen af te halen.

Hulp vragen voor inzage salaris
Payroll intermediairs kunnen u helpen bij het vinden van een baan maar kunnen u ook helpen bij een compleet inhoudelijk overzicht van uw salaris. Verder is payrolling continue onderhevig aan wetswijzigingen. Mede hierdoor kan salaris berekenen in combinatie met belasting (bruto) lastig zijn omdat gegevens niet altijd up to date zijn. Tussenpersonen, loondienstbedrijven of intermediairs kunnen u hierbij helpen. Verder kunt u met dergelijke salaris vragen ook bij het UWV terecht.