Hoeveel mag ik belastingvrij bijverdienen?

Het is iedereen toegestaan om naast zijn of haar vaste baan bij te verdienen. Er zijn echter bepaalde regels en voorwaarden waaraan moet worden voldaan. In dit artikel zullen we deze regels en voorwaarden bespreken en ook de verschillende manieren waarop men kan bijverdienen.

Belastingvrij Bijverdienen: De Basis

Als je extra inkomsten genereert, moet je deze opgeven bij de Belastingdienst. Als je dit niet doet, werk je illegaal en riskeer je een boete. Daarom is het belangrijk om te weten wat je belastingvrije voet is, d.w.z. het bedrag dat je jaarlijks belastingvrij mag verdienen. Voor 2022 is dat bedrag €8700.

De Rol van Je Werkgever

Voordat je gaat bijverdienen naast je baan, moet je controleren of dit volgens je contract met je werkgever is toegestaan. Soms wil een werkgever dit niet, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je bij een concurrent gaat werken. In geval van twijfel, vraag je werkgever om toestemming.

Manieren om Bij te Verdienen

Er zijn veel verschillende manieren om bij te verdienen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Vaste deeltijdbaan in loondienst: Dit is de eenvoudigste manier om bij te verdienen naast je vaste baan. Zorg er echter voor dat je werkuren verschillen en dat beide werkgevers akkoord gaan.
  2. Klusjes: Je kunt bijverdienen zonder in loondienst te zijn door klusjes of huishoudelijk werk te doen voor anderen. Je betaalt dan belasting over ‘inkomen uit overig werk’.
  3. Vrijwilligerswerk: Je kunt bijverdienen zonder belasting te betalen door vrijwilligerswerk te doen. Er zijn echter strenge voorwaarden. Zo mag je niet meer dan €1800 per jaar verdienen.
  4. Freelancen: Als freelancer heb je een vast inkomen. Je moet ook belasting betalen en je registreren bij de Kamer van Koophandel.
  5. Online verkoop of verhuur: Als je regelmatig spullen verkoopt op websites als Marktplaats of kamers verhuurt via Airbnb, moet je je inkomsten aangeven bij de Belastingdienst als ‘inkomen uit overig werk’.

Belastingvrij Bijverdienen voor Studenten

Studenten mogen tot een bepaald bedrag bijverdienen. Als je boven dat bedrag uitkomt, moet je je studiefinanciering stopzetten. In 2023 kun je als student bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor je studiefinanciering. Je moet echter wel belasting betalen over je bijverdiensten als deze hoger zijn dan het belastingvrije inkomen van €8.520.

Belastingvrij Bijverdienen voor Vrijwilligers

Als je vrijwilligerswerk doet, kun je mogelijk een vrijwilligersvergoeding ontvangen. Als je vrijwilligersvergoedingen ontvangt die maximaal zo hoog zijn als hierboven vermeld, zijn deze vergoedingen onbelast.

Belastingvrij Bijverdienen voor Ondernemers

Als je ondernemer bent, zijn de belastingregels anders. Als startende ondernemer kun je bijvoorbeeld profiteren van diverse aftrekposten, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek, als je meer dan 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteedt.

Wat Als Ik Mijn Bijverdiensten Niet Opgeef?

Als je je bijverdiensten niet opgeeft, loop je het risico op een boete als de Belastingdienst ontdekt dat je deze inkomsten hebt achtergehouden. Deze boete kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Conclusie

De regels voor belastingvrij bijverdienen variëren per (financiële) situatie. Als je niet zeker weet hoe het voor jou zit, probeer dan online informatie te vinden of neem contact op met een belastingadviseur. Zo weet je precies waar je rekening mee moet houden en voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan.

Plaats een reactie