Bijbaan

Bijbaan zoeken? Het vinden van een interessante bijbaan gaat veelal niet vanzelf. Essentieel is dat u zelf aan de slag gaat om een leuke bijbaan te vinden. Uiteraard kunt u naar de stad toegaan en bij winkels of supermarkten vragen of ze toevallig wat extra hulp kunnen gebruiken. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden. Op het internet staan bijvoorbeeld ook duizenden vacatures. In dit artikel leest u alles over het vinden van een goede bijbaan.

De voorbereiding

Laten we direct bij het begin zeggen: de droombijbaan bestaat niet. Het is slechts mogelijk om een bijbaan te zoeken die het zoveel mogelijk bij uw persoonlijkheid past. Voer daarom een zelfonderzoek uit en bedenk wat uw beste kwaliteiten en vaardigheden zijn. Werkt u bijvoorbeeld uitstekend in teamverband, of functioneert u graag alleen? Bent u communicatief sterk of is nauwkeurig werken typisch iets voor u? Houdt uw ambities realistisch en kies voor doelen die haalbaar zijn. Ga u vervolgens oriënteren op de bijbaan die u zoekt.

Netwerken bij vrienden, familie en kennissen

Uit onderzoek blijkt dat nog steeds de helft van de mensen hun ideale baan vindt door te netwerken. Laat daarom aan zoveel mogelijk mensen weten dat u op zoek bent naar een bijbaan. Wie weet weten uw vrienden, familie of kennissen nog een interessante bijbaan voor u. Ook is het verstandig om op social media als Twitter en Facebook een bericht te plaatsen waarin u vertelt dat u op zoek bent naar een bijbaan. Bedrijven plaatsen veelal ook zelf berichten op social media om te laten weten dat ze werknemers zoeken.

Vacaturesites en uitzendbureaus

Op het internet vind u talloze websites met vacatures voor bijbanen. Door te zoeken op “Bijbaan vinden”, komt u bij allerlei vacatures voor bijbanen in uw omgeving terecht. Ook kunt u zich gratis bij een uitzendbureau inschrijven. Als u werk aangeboden krijgt dat u niet zoekt, of als u teveel werk krijgt aangeboden, is het altijd mogelijk om de bijbaan te weigeren. Een uitzendbureau kan u wel begeleiden bij het vinden van de juiste vacature. Zo staan er op het internet duizenden vacatures. Voor u het weet bent u uren in de rondte aan het surfen. Veel advertenties worden echter herhaald en bovendien vinden er veel doorverplaatsingen uit kranten en andere websites plaats. Een uitzendbureau zorgt dat u op het goede pad blijft.

Open sollicitatie

Weet u al bij welk bedrijf u dolgraag aan de slag zou willen gaan? Probeer ze in dat geval zelf meteen te bellen, te schrijven of ga bij het bedrijf langs. Dit noemt men ook wel een open sollicitatie. Zorg dat u geïnformeerd bent over de gang van zaken in het bedrijf, zodat u geïnteresseerd over komt.

Kranten- of folderwijk

Wellicht de bekendste bijbaan is het rondbrengen van de folder- of krantenwijk in de buurt. Vraag aan de bezorger die uw folders en kranten brengt hoe hij aan zijn bijbaan is gekomen. Hij kan u naar alle waarschijnlijkheid wel een telefoonnummer geven voor meer inlichtingen.

Solliciteren

Heeft u een interessante bijbaan op het oog? Schrijf in dat geval een sollicitatiebrief waarin u vertelt wie u bent, wat uw vaardigheden zijn en waarom u de bijbaan zou moeten krijgen. Verder stuurt u een CV, oftewel Curriculum Vitae, mee. Hierin beschrijft u uw opleiding, uw werkervaring en relevante hobby’s en vaardigheden. Uw brief en het CV dienen de werkgever ervan te overtuigen dat hij u moet aannemen. Aan de hand van de sollicitatiebrief wordt u uitgenodigd voor een gesprek. Wilt u meer weten over een bijbaan zoeken? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Vandaag de dag is het steeds moeilijker om een bijbaan te vinden. Omdat bedrijven vooral zoeken naar mensen met ervaring, verliezen studenten het van werkzoekenden met meer kennis en vaardigheden. Hoe vindt u dan toch een leuke bijbaan?

Het is belangrijk dat u op verschillende plaatsen zoekt. Speur niet alleen naar een bijbaan via de vele vacaturesites op internet, maar kijk bijvoorbeeld ook op social media. Zo is Twitter een uitstekend medium om een bijbaan te zoeken en om uzelf te profileren voor toekomstige werkgevers. Ook kunt u eens rondvragen bij familie, vrienden of kennissen of zij nog een bijbaan voor u weten. Daarnaast is het nuttig om uzelf in te schrijven bij een uitzendbureau of een kijkje te nemen op Marktplaats of in de krant; hier staan ook vaak oproepen. Tot slot kunt u natuurlijk ook zelf een oproep voor een bijbaan plaatsen op een van deze kanalen.

Solliciteren voor een bijbaan
U heeft een leuke bijbaan op het oog en wilt solliciteren. Wat moet u doen om die bijbaan te bemachtigen? Maak een goede sollicitatiebrief en cv. Wees uniek! Dat is erg belangrijk om kans te maken op de (bij)baan. Standaard sollicitatiebrieven laat tegenwoordig maar weinig indruk achter. Persoonlijke touch eraan geven is helemaal niet verkeerd en vergroot de kans op de gewilde baan! Zie de voorbeeld sollicitatiebrief en vergroot uw kansen.

Maak een cv
Ook bij sollicitaties voor een bijbaan maakt u een cv. Dit geeft werkgevers informatie over uzelf, uw werkervaring en uw vaardigheden. Presenteer uw opleiding en werkervaring in chronologische volgorde, met de meest actuele informatie bovenaan. Diverse websites geven tips voor het schrijven van een cv.

Schrijf een sollicitatiebrief
Waar het cv een feitelijke opsomming is over u en uw werkverleden, motiveert u met een sollicitatiebrief waarom u deze bijbaan graag wilt. U vertelt iets over uzelf, waarom u geschikt bent voor deze functie en waarom u juist bij het betreffende bedrijf wilt werken. Op internet vindt u allerlei tips en voorbeelden van sollicitatiebrieven. Misschien wel het belangrijkst: wees origineel! Door op te vallen, maakt u meer kans op de bijbaan.

Bereid uw sollicitatie voor
Wordt u uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Bereid het dan goed voor. Zoek informatie over het bedrijf en over de bijbaan zelf. Neem van tevoren ook uw cv nog eens goed door en let daarbij op de werkervaring en vaardigheden die relevant zijn voor de bijbaan. Op internet vindt u bovendien lijstjes met mogelijke vragen die u krijgt tijdens het gesprek. Oefen uw antwoorden op deze vragen thuis. Bijna klaar om naar het gesprek te gaan? Zorg ervoor dat u er verzorgd uit ziet en weet waar u precies moet zijn zodat u op tijd aanwezig bent.