Een gentleman uit Zoetermeer werd dinsdag aangehouden door de Onderzoeksdienst van de Arbeidsinspectie uit angst voor onder andere het smokkelen van stervelingen en de mensenhandel door misbruik van het informatiemigratiesysteem. Het bedrijf van zijn metaalhandel in Zuid-Holland wordt ervan verdacht minstens zes Indiase arbeiders te misbruiken.
In een normale kantoorcontrole in 2023 spraken de arbeidsinspectie-inspecteurs met de twee werknemers van het bedrijf. Tijdens deze interviews werden onderzoekers ondervraagd over mogelijke mensenhandel in het bedrijf. De politie van de onderzoeksdienst ontving de instructies, en ze volgden ze volgens instructies van het Openbaar Ministerie.
Meer medewerkers kwamen uit tijdens het onderzoek die later hun ervaringen durfden te delen. Zes voormalige werknemers hebben sindsdien een klacht ingediend tegen het bedrijf, en de verdachte werd volgend jaar aangehouden door de onderzoeksdienst.
Doorzoekingen
Tijdens de arrestatie werden gelijktijdig onderzoeken uitgevoerd in verschillende woningen en panden van verdachten op verschillende locaties in Nederland, waaronder Zoetermeer, Bleiswijk, Den Burg (Texel) en Veendam. Bovendien zijn 5 eigendommen van de verdachte in beslag genomen.
Door de begripsimmigrantenregeling werden de werknemers onder vermeende nepomstandigheden naar Nederland gebracht. wanneer contracten betreffende tijd en inkomen zijn verbroken. Verdachte, met of zonder zijn officier, regelde de vliegtickets voor de mensen. In een gebouw waar ze ook moesten werken, hadden de werknemers eerder op kussens op de grond geslapen. Uiteindelijk sliepen ze in verschillende andere verdachtenwoningen, ze hadden geen keus.
Het personeel moest ongeveer 12 uur per dag, met af en toe slechts een of twee dagen vrij per week. Werknemers waren niet vrij om van hun eigen vermogen af te komen. Hun lonen werden overgemaakt op bankrekeningen die ze niet konden opnemen. Het geloof heeft bankrekeningen en toegang. Deze bankgegevens zijn gemaakt door obscene persoonlijke aankopen.
Mensenhandel
Misbruik op de werkplek is een vorm van mensenhandel.  , Dat is wat er gebeurt als men te maken heeft met een impact, zoals misbruik van een gevoelige positie, werk of diensten, met de bedoeling het slachtoffer te exploiteren. Mensenhandel en mensenhandel zijn misdaden tegen de individuele vrijheid en gaan in strijd met de fundamentele mensenrechten. Een maximum gevangenisstraf van 12 keer is beschikbaar. En mensen worden naar Nederland gesmokkeld wanneer ze voor zakelijke doeleinden worden gebracht zonder papieren of wanneer ze worden geholpen om daar om een reden te blijven. Mensensmokkel is een misdaad tegen de overheid. Een optimale gevangenisstraf voor mensenhandel is zes jaar.
Het programma voor informatiemigranten is bedoeld voor bedrijven die afhankelijk zijn van werknemers uit andere landen dan de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte om hoogwaardige kennis te verwerven. In haar heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie onlangs het misbruik van het programma beschreven.