Ga ik altijd het minimum jeugdloon verdienen?
Voor exacte minimum uurloon gaat u naar de minimum jeugdloon pagina waarin het minimumloon bedrag met leeftijd wordt vermeldt.
Het minimum jeugdloon is wettelijk vastgesteld. Uw werkgever is verplicht u dit minimaal uit te keren. Krijgt u minder dan het minimum? Dan is het van belang om in actie te komen. Probeer allereerst in gesprek te gaan met uw werkgever, maar wees daarnaast ook niet gevreesd om verdere stappen te ondernemen. Vooral wanneer u graag binnen uw eigen functie wilt blijven werken, maar u het minimum jeugdloon niet krijgt is het verstandig om hier wat aan te doen.
Overleg met werkgever
Probeer allereerst eens in overleg te treden met uw werkgever, indien u minder ontvangt dan het minimum jeugdloon. Zorg er daarnaast natuurlijk voor dat u inderdaad de juiste getallen gebruikt bij de berekening en laat uw werkgever eventueel aangeven wat er mis gaat. In de meeste gevallen zal het betalen van te weinig loon berusten op een misverstand, waardoor de kans groot is dat u er samen uit zal komen. Is dit niet het geval? Dan is het verstandig om verdere stappen te ondernemen. Het minimum jeugdloon is een relatief laag inkomen, waardoor het in uw nadeel is als u akkoord gaat met een situatie waarin u nog minder verdient.
Inspectie SZW bij minder dan minimumloon
Dien een klacht in bij de Inspectie SZW op het moment dat u minder verdient dan het minimum jeugdloon en u er samen met uw werkgever niet uit kunt komen. Indien gewenst kunt u dit anoniem doen, zodat uw werkgever het niet te weten komt dat u de klacht heeft ingediend. Uw werkgever riskeert in dat geval een boete die op kan lopen tot maximaal €10.000, per werknemer. Betaalt de werkgever naast minder dan het minimum jeugdloon ook te weinig vakantiebijslag uit? Dan kan daar een boete van maximaal €2.000 bovenop komen.
Gang naar de kantonrechter
Het is daarnaast mogelijk om naar de kantonrechter te stappen, op het moment dat u minder verdient dan het minimum jeugdloon. Houd er rekening mee dat het verstandig is om eerst eens met de vakbond in gesprek te gaan, of een bezoek te brengen aan de wetswinkel, het juridisch loket of een sociaal raadsman. De kans is groot dat zij u van goed advies kunnen voorzien. Blijkt een gang naar de rechter inderdaad de enige optie? Dan kunt u die stap nemen om ervoor te zorgen dat u het minimum jeugdloon gaat verdienen.
Achterstallig loon opeisen
Heeft u de afgelopen jaren te maken gehad met een uitbetaling die lager is dan het minimum jeugdloon? Dan heeft u tot maximaal 5 jaar de tijd om de aanvullende bedragen alsnog op te eisen, waardoor u met terugwerkende kracht het loon ontvangt waar u recht op heeft. Houd er rekening mee dat u bovendien de mogelijkheid heeft om achterstallige vakantiebijslag op te eisen, waardoor men ook die nog uit dient te keren. Zo kunt u er achteraf voor zorgen dat u alsnog het minimum jeugdloon ontvangt, net als de vakantietoeslag waar iedereen in Nederland recht op heeft.