Wilt u het minimumloon berekenen? U kunt dit loon berekenen door uit te gaan van drie verschillende elementen. Het is hierbij van belang hoe oud u bent, hoeveel uren u werkt en hoeveel uren er in de totale werkweek bij uw werkgever gaan. De overheid stelt het minimumloon twee keer per jaar opnieuw vast, op 1 januari en op 1 juli.
Leeftijd en het minimumloon
U kunt het loon berekenen dat u minimaal dient te ontvangen door uit te gaan van uw leeftijd. Dit heeft te maken met het feit dat we in Nederland voor iedereen onder de 21 jaar een minimum jeugdloon berekenen. Dit betekent dat u als 18-jarige meer ontvangt dan als 17-jarige. Tot aan uw 21ste loopt het minimumloon ieder jaar een beetje op. Vanaf uw 21ste blijft het minimumloon gelijk. Wilt u het loon berekenen voor iemand van 25 en iemand van 45 jaar? Dan zal dit tot dezelfde resultaten leiden, mits u de overige variabelen gelijk houdt.
Aantal uren in uw werkweek
U kunt het loon berekenen dat u minimaal dient te ontvangen door in ieder geval aan te geven hoeveel uren u in de week werkt. Maakt u een volledige week van 40 uur, of werkt u er aan de andere kant wellicht maar 20? Dit maakt voor het bedrag per uur niet uit, maar aan de hand hiervan kunt u berekenen wat u minimaal per maand dient te ontvangen, zodat u dat kunt vergelijken met het loon dat uw werkgever u biedt.
Aantal uren in de werkweek bij uw werkgever
Daarnaast dient u aan te geven uit hoeveel uren een volle werkweek bij uw werkgever bestaat. Werkgevers kunnen gebruik maken van een werkweek met bijvoorbeeld 36 of 40 uur, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeur. Werkt u 36 uur, maar bestaat een fulltime baan uit 40 uur? Dan zal u iets minder krijgen dan wanneer u 36 uur werkt en de volledige werkweek daar ook uit bestaat. U kunt dit nagaan in uw contract, of in de CAO waar u onder valt bij uw werkgever.