De Nederlandse Arbeidsinspectie bestaat al 135 keer. In het boek “Een mens is geen machine,” schrijft historicus Timon de Groot over de geschiedenis van het toezicht op arbeid specifiek voor dit doel. Vanavond ontving Marieke van Wallenburg het tweede exemplaar van de brief.
Je kunt ervan leren voor het vooruitzicht als je weet waar je vandaan komt. Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) heeft vanuit dit oogpunt een onderzoek ingesteld naar de geschiedenis van de Arbeidsinspectie.
Een persoon is geen systeem, aldus inspecteur-generaal Rits de Boer, biedt een schat aan inzicht. De publicatie is een verbluffende illustratie van het feit dat arbeidsinspecties aanpassingen vereisen, maar dat velen zelfs terugkeren in golfbewegingen. Vaak was er iets compleet nieuws, maar af en toe was het aanzienlijk ouder. Aan het einde van de 19e eeuw was er een sociaal probleem, evenals een gebrek aan arbeids- en levensomstandigheden voor migrerende werknemers. Ook al zijn het nieuwe arbeidsrisico’s, gevaarlijke arbeidsbedreigingen met ongevallen vergen ook veel belangstelling. De belangstelling voor kinderarbeid werd gewekt door de populariteit van televisie en de voorstellingen van kinderacteurs. Dit zijn de kwesties over de psychologische belasting van ‘kindinfluencers’ die sociale media gebruiken. Deze tekst dient als een waardevolle bron voor een reis door het verleden en een brug naar de toekomst voor de werkende wereld van morgen.
Personeel als goederen
De Arbeidsinspectie werd in Nederland opgericht in een tijd waarin er een sterke groei van het bedrijfsleven is. In de tweede helft van de negentiende eeuw namen de gasmotoren drastisch toe. Steeds meer mensen werkten in fabrieken en op het terrein in plaats van in en rond het huis. Na veel debat in het Parlement, lange werkdagen, kinderarbeid, slechte arbeidsomstandigheden, en werknemers die moesten werken totdat ze eigenlijk viel leidde tot het besef dat veel nodig toezicht en wetgeving moesten worden uitgevoerd. Dat begon in 1890 met drie accountants.
Van de voorraad naar de horloge industrie
De afgelopen 135 jaar is het arbeidstoezicht sterk veranderd: van zorgen over migrerende werknemers tot migrerende werknemers, van kinderen die in fabrieken werken tot kindersterren, van beroepsziekten in matchproductie tot zorgen over stress en de effecten van technologie en ongewenst gedrag.
Secretaris-generaal Marieke van Wallenburg:” Deze publicatie toont de kracht van verhalen, en de fotoshow in de SZW hal was een voorproefje ervan. Er is een concept dat mij opvalt: dat zijn de vrouwelijke inspecteurs. Wat de Arbeidsinspectie betreft, ben ik blij met die organisatie. En aan al die mensen die daar werken en hun passies nastreven. Dat is maar inspirerend om naar te kijken.
Bijeenkomst
Rits de Boer en Timon de Groot spraken met oud-directeuren Melkert en Van Ark over de uitbreiding van de Arbeidsinspectie tijdens de tekstweergave. Daarnaast waren er verscheidene voormalige ministers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.