- Vacaturetype
- vacatures bij de rijksoverheid
- Naam organisatie
- Ministerie van Defensie
- Salarisschaal
- 17
- Publicatiedatum
- 25 april 2025
- Sluitingsdatum
- 25 mei 2025
De hoofddirectie Personeel
De hoofddirectie Personeel (ongeveer 70 medewerkers) is onderdeel van het directoraat-generaal Beleid (DGB) van de Bestuursstaf. De DGB ondersteunt de bewindspersonen van Defensie en geeft namens hen invulling aan het ontwikkelen van visie, strategie en plannen voor een modern en toekomstbestendig Defensie, door integraal en uitvoerbaar beleid te formuleren, door het toewijzen van middelen aan alle Defensieonderdelen, het toezicht houden op de besteding daarvan en het opstellen van kaders voor de defensiebrede bedrijfsvoering. Thematisch werken en programmatisch samenwerken met alle defensieonderdelen is de dagelijkse praktijk.
In algemene zin geldt voor de Hoofddirecteur Personeel:
Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het (strategisch) personeelsbeleid voor militairen en burgerpersoneel, van het veteranenbeleid en van het geneeskundig beleid. Dit laatste omdat de Minister van Defensie ook zorgaanbieder is voor al het militaire personeel. Bovendien ben je eindverantwoordelijk voor het cluster ‘individuele casuïstiek’.
Daarnaast ondersteun je de politieke leiding van het departement in de werkgeversrol van de Minister van Defensie in het overleg met de vakcentrales en participeer je in een veelheid van wisselende formele en informele gremia, samenwerkingsverbanden en overlegstructuren zowel binnen Defensie als daarbuiten, waaronder het Sector Overleg Defensie, het interdepartementale Ambtelijk werkgeversoverleg en het internationale overleg met directeuren personeel.
Je geeft direct leiding aan een directeur Werkgeverszaken, een directeur Personeelsbeleid en een directeur Individuele Casuïstiek. Daarnaast werk je nauw samen met je managementteam en geeft samen met hen leiding aan de directie.
Je bent verantwoording verschuldigd aan de plaatsvervangend Directeur-generaal Beleid en adviseert, via haar, de ambtelijke en politieke departementsleiding en bestuurders, waarbij je inspeelt op (inter)nationale politieke, maatschappelijke en/of organisatorische ontwikkelingen en vraagstukken. Je bent lid van het MT van de DGB.
De opgave
De belangrijkste en grootste opdracht ligt bij het zo snel als mogelijk realiseren van de beleidsmatige en arbeidsvoorwaardelijke randvoorwaarden voor de personele component van een inzetgerede en schaalbare krijgsmacht. Dit moeten we realiseren met innovatief en toekomstbestendig personeelsbeleid en door op het gebied van arbeidsvoorwaarden een aantrekkelijke werkgever voor burgerpersoneel en militairen te zijn. Als nieuwe Hoofddirecteur Personeel ben je hiervoor verantwoordelijk, in samenspraak met de Defensiestaf, de (directeuren Personeel van de) defensieonderdelen en waar nodig met de vakcentrales en medezeggenschap.
Je zorgt ervoor dat we meer in verbinding staan met de samenleving door een meer open personeelsstelsel voor militairen en door meer maatwerk dat aansluit bij de huidige tijdsgeest. Een stelsel waarbij we veel meer samenwerken met de maatschappij en andere organisaties om voldoende mensen beschikbaar te hebben op het moment dat dat nodig is. Hierbij hebben we niet alleen de instroom, maar ook het behoud op orde omdat we onze medewerkers (zowel militairen als burgers) uitdagend werk, carrièreperspectief en een veilige werkomgeving bieden. Daarbij hoort een modern, gebalanceerd pakket aan arbeidsvoorwaarden en bijbehorende rechtspositionele maatregelen.
Wil jij als Hoofddirecteur Personeel de uitdaging aangaan om mede vorm te geven aan de voortdurend inzetgerede en schaalbare krijgsmacht? Wij komen graag in contact met ervaren, bevlogen, innovatieve en ambitieuze mensen die aantoonbaar ervaring hebben met leiding geven aan omvangrijke verandertrajecten en gedegen kennis hebben van HR (bij voorkeur in personeelsbeleid en georganiseerd overleg).
Wie zoeken wij?
Wij zijn op zoek naar een Hoofddirecteur Personeel die affiniteit heeft met Defensie en met het personele domein. Ervaring heeft met personeelsbeleid, rechtspositie en arbeidsvoorwaardenvorming in de publieke en collectieve sector. Inzicht heeft in de dynamiek van een ministerie dat naast een kerndepartement beschikt over een grote uitvoeringsorganisatie. Inzicht heeft in de dynamiek van overleg met sociale partners binnen de Nederlandse arbeidsverhoudingen. Een goed gevoel heeft voor checks en balances en het concreet maken daarvan binnen een bestuurlijk operationele context. Strategisch denkt vanuit een visie, op hoofdlijnen de directie aanstuurt en kan structureren en organiseren en regie voert vanuit prioriteiten.
Daarnaast is de nieuwe HDP:
- iemand die meer ruimte geeft dan ruimte inneemt;
- een leider die spart om alle opties te wegen, stuurt als het moet, coacht als het kan.
- een partner die op een effectieve manier kan omspringen met belangentegenstellingen en vaardig is in het tot een voor alle partijen; effectieve oplossing komen;
- een positief ingesteld mens die successen ziet en viert;
- een leider met zesde zintuig voor relaties en daar altijd op acteert.
Talent als basis, diversiteit als kracht
We zijn altijd op zoek naar medewerkers die het verschil willen maken voor Nederland. We zijn er als Rijksoverheid van overtuigd dat we op ons best zijn als wij een diversiteit aan perspectieven, achtergronden, oriëntaties en kennis in huis hebben. In divers samengestelde teams werken aan maatschappelijke vraagstukken is effectiever, innovatiever – en maakt het werk leuker.
Wat bieden we?
Wil jij je als publiek leider inzetten voor het algemeen belang en iets betekenen voor de samenleving? Word jij enthousiast van de uitdagingen die horen bij deze functie? Krijg jij de juiste mensen en partijen in beweging? Weet jij wat er speelt en kun je daar respectvol op acteren? Ben jij gemotiveerd om je in te zetten voor deze maatschappelijke opgave en ben jij in staat daarbij resultaten te behalen? Dan komen we graag met jou in contact.
Salarisniveau schaal 17, maandsalaris €8.281,00 – €11.036,00. Bovenop je salaris ontvang je 16,5% als Individueel Keuzebudget (IKB). Onderdeel daarvan is 8% vakantiegeld. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. De uitgebreide secundaire arbeidsvoorwaarden voor de Algemene Bestuursdienst zijn onderdeel van de .
Ook ontvang je een volledige vergoeding voor woon-werkverkeer. De Rijksoverheid werkt hybride dus vanuit kantoor, op afstand vanuit huis of op een andere plek. Daarbij kun je rekenen op uitstekende thuiswerkvoorzieningen.
Begeleiding
En we bieden meer: er ligt een uitgebreid inwerkprogramma voor je klaar en je krijgt goede begeleiding. Daarbij inventariseren we samen waar je behoefte aan hebt. Zo zorgen we ervoor dat je je niet alleen welkom, maar ook thuis voelt op je nieuwe werkplek – óók als je nog niet eerder bij de Rijksoverheid gewerkt hebt.
Ontwikkeling
Verder hechten we sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling; we bieden al onze medewerkers hiervoor budget, tijd en aandacht. Daarnaast biedt het DGABD een mooi en afwisselend . Voor specifieke behoeften bieden we bovendien maatwerkmogelijkheden.
Bijzonderheden
Je bent niet verplicht om je geboortedatum en geslacht te vermelden in je cv en motivatiebrief. Openbare bronnen zoals sociale media kunnen worden geraadpleegd. Een selectieassessment kan deel uitmaken van de procedure. Ook kunnen er referenties worden opgevraagd.
Een AIVD-onderzoek, categorie A, maakt deel uit van het selectieproces.
.
Publiek leiderschap
Deze functie vraagt om zichtbaar publiek leiderschap. Als publiek leider stuur je op het realiseren van de maatschappelijke opgaven. Volgens de heb je daarbij drie rollen: maatschappelijk partner, politiek adviseur en manager in je eigen organisatie. En je staat altijd voor de drie kernwaarden: gedeeld leiderschap, responsiviteit en morele motivatie.
Je draagt bij aan een wendbare overheid, wat betekent dat de opgave kan worden aangepast of dat er organisatieveranderingen kunnen plaatsvinden. Er wordt van je verwacht dat je hier flexibel mee om kunt gaan en je medewerkers hierin mee kunt nemen.
Als leidinggevende heb je een cruciale rol in het waarborgen van sociale veiligheid, diversiteit en inclusie, een prettige werksfeer en een vitaal, goed functionerend team. Je laat zelf het goede voorbeeld zien, je bevordert een open en veilige gesprekscultuur, en (meldingen van) ongewenst gedrag pak je adequaat aan.
Publieke leiders binnen de Rijksoverheid (vanaf salarisschaal 15) vormen met elkaar de (ABD). Zij ontmoeten elkaar voor uitwisseling van kennis en ervaring, en voor de permanente persoonlijke ontwikkeling die voorwaarde is voor duurzame inzetbaarheid.
Ministerie van Defensie
Defensie bouwt aan een inzetbare en schaalbare krijgsmacht die kan meebewegen met de dreiging, kan afschrikken en zo nodig het territorium en de belangen van Nederland en de NAVO-bondgenoten kan verdedigen. De noodzaak om hierover snel te kunnen beschikken is urgent nu de geopolitieke realiteit ertoe leidt dat Europa meer en meer eigen verantwoordelijkheid draagt heeft voor de veiligheid op het continent.
Defensie moet met het oog op het huidige dreigingsbeeld nog sneller dan aanvankelijk gepland kunnen groeien en moet veranderen van een organisatie die vooral was ingericht op het kunnen uitvoeren van missies in het kader van de tweede hoofdtaak, naar een organisatie die voortdurend inzetgereed is om de eerste hoofdtaak, het verdedigen van het eigen grondgebied en dat van de bondgenoten, te kunnen uitvoeren. We werken er hard aan om die nieuwe organisatie zo snel als mogelijk maar uiterlijk in 2030 te hebben gerealiseerd. En intussen staan we natuurlijk ook klaar om, indien nodig, te vechten.
Om versneld te veranderen naar een voortdurend inzetgerede en schaalbare krijgsmacht zal het aanvankelijk gaan om een organisatie van ongeveer 100.000 mensen, bestaande uit beroepsmilitairen, reservisten en burgerpersoneel. Al die mensen willen we uiterlijk in 2030 binnen hebben. Ook moeten we dan als het nodig is verder kunnen opschalen. Defensie schat grofweg in dat het noodzakelijk zal zijn uiteindelijk over een organisatie te beschikken met een capaciteit van maximaal 200.000 mensen. Dat is meer dan tweeëneenhalf keer het huidige aantal mensen.
Onze mensen vormen het hart van onze organisatie en zijn essentieel voor het succes van ons (operationele) optreden. Het is meer dan ooit een uitdaging om voldoende mensen aan te trekken en ook te behouden. Die opgave is groot en complex en heeft gevolgen voor de samenleving als geheel. Hoewel Defensie als uitgangspunt hanteert dat in de schaalbare krijgsmacht op elk moment niet méér personeel werkzaam is dan noodzakelijk, zal de grotere personeelsbehoefte van Defensie extra druk leggen op de arbeidsmarkt.
.
Meer informatie en solliciteren
Contactpersonen
Voor meer informatie over deze vacature:
Elanor Boekholt-O’Sullivan, plv. DG Beleid
telefoon: 06 22 60 14 56
Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure:
Aarnt Lantinga, MD-consultant DGABD
e-mail: aarnt.lantinga@minbzk.nl
telefoon: 06 21 84 11 16
Solliciteren
. Solliciteer vóór 26 mei 2025.